Una escola en pastoral

Considerem que la pastoral és l’àmbit que unifica i dona sentit i coherència a la proposta educativa dels nostres centres. L’humanisme cristià i els valors evangèlics -fe, fraternitat, servei, acompanyament i compromís amb els necessitats- sostenten el projecte pastoral, sempre acompanyats del tracte proper, l’atenció personalitzada i la comunió amb l’Església. Tots els membres de la comunitat educativa són alhora protagonistes i destinataris de la nostra proposta pastoral.

Teixint vida, creant vincles

La vida no és només un procés biològic, sinó que ha d’arrelar en l’amor rebut pels pares, germans, família i amics. Tampoc no queda relegada només als vincles familiars i d’amistat, sinó que preservar-la vol dir cuidar de tots els que ens envolten amb esperit de superació, compromís i generositat, amb estimació. Qui estima teixeix dia a dia amb el fil que embolcalla, que protegeix, que guareix, dona escalf, subjecta i enrobusteix. Perquè la vida és fràgil i són les mostres d’estimació, acompanyades de gestos, paraules i actituds, que la fan possible. Us imagineu un món on ningú es preocupés per ningú? On només es busqués la utilitat pràctica i la satisfacció individual? Seria un món de robots, amb la diferència que les persones tenim sentiments, anhels, il·lusions i necessitats vitals que només tenen resposta en els vincles interpersonals.Però el món contemporani viu una transformació contínua, una acceleració que pot fer-nos difícil establir aquests lligams. 

Amb paraules del Papa Francesc, vivim un canvi d’època en el que la velocitat tecnològica i digital ens empeny a una mutació incessant, que contrasta amb la lentitud natural de l’evolució biològica. “Per això és necessari construir un “poble de l’educació”, on es comparteixi el compromís per generar una xarxa de relacions humanes i obertes en la diversitat. Hi ha un proverbi africà que diu que “per educar un nen cal un poble sencer”. Per tant, hem de construir aquest poble.” Ell ens demana que unim esforços per una aliança educativa que formi “persones madures, capaces de superar fragmentacions i contraposicions i de reconstruir el teixit de les relacions per una humanitat més fraterna.”  

Responent a aquesta necessitat nova, proposem de teixir un entramat de relacions fraternes dins la comunitat educativa, que també ens vinculi de forma solidària a l’entorn proper i el món sencer. El nostre lema serà “Teixint vida, creant vincles” i es centrarà en els valors de l’esperit de superació, el compromís i la generositat. D’aquesta manera serem el poble en el que les noves generacions es motivaran per créixer com a persones i donar el millor d’elles mateixes, per assolir una excel·lència acadèmica i humana que es posi al servei de la comunitat i compongui un nou humanisme, transformant així la societat. El Pare Palau ens anima a renovar el nostre esperit de família obeint el manament d’amor i germanor de Jesús de Natzaret. Assumim el compromís!